News:
lighthouse3.jpg

Unesco Award-Winning Product

award3dtour.eu is the only 360° virtual tour provider company awarded with a UNESCO prize.

Read more...

Home
Premio ProArte-díjak PDF Print Email

Egy virtuális graffiti weboldal, a vakoknak szóló "Színek kertje" és egy hagyományos lovasíjász tábor tervei nyerte el idén az olasz alapítású ProArte díjakat (Premio ProArte) - jelentették be a szervezők csütörtökön Budapesten.

A 2010-es ProArte díjakat Legány Csaba Virtuális graffiti, Véglesi Gergely Színek kertje színek nélkül, valamint Németh Attila A lovasíjászat, mint hungarikum című projektje nyerte; az olasz köztársasági elnök érdemérmével tüntették ki a Budapest Get Engaged imázsfilmet, míg Balog Réka Pécs Cantat - Európa Éneklő Kulturális Fővárosa elnevezésű projektje különdíjban részesült.

"Újító ideák, nagyszerű ötletek öltöttek testet a ProArte díj idei kiírására beérkezett magyar pályázatokban" - értékelte Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kabinetfőnöke a díjátadó előtt a nemzetközi kezdeményezés eredményét.

Székely Edit, a projektet Magyarországon koordináló KultúrPont Iroda vezetője elmondta: az olasz szervezők által 2010 szeptemberében közzétett felhívásra a magyar fiatalok 44 pályázatot nyújtottak be "a milliárdos kastélyprojekttől a zenei táborig".

Michele Viola, a Premio ProArte nemzetközi projektvezetője beszámolója szerint az elmúlt két évben Romániában, majd Bulgáriában kiírt pályázat minden esztendőben egy-egy nemzet 18 és 35 év közötti fiataljainak szól, olyanoknak, akik saját országukban innovatív kulturális projekteket kívánnak megvalósítani, de még nem ismerik eléggé a hazai és európai hivatalok, szervezetek pályáztatási gyakorlatát. A pályázat nyertesei nem pénzt kapnak, hanem annál többet: lehetőséget és nemzetközi kapcsolatrendszert projektjük megvalósításához.

Virtuális graffiti elnevezésű internetes oldalának tervét bemutatva Legány Csaba elmondta: cél, hogy a városokat elborító graffitiktől a legértékesebb alkotások megőrzésével lehessen megszabadulni. A projekt első lépése Budapest műemléképületeinek falfirka-mentesítése lesz, majd elindul a virtuális graffitizésre tervezett weboldal, amelyen létező épületek mására, egymást nem zavarva alkothatnak az utcai művészek.

Az elkészült munkák kereshetők, elküldhetők és a Facebookon is megoszthatók lesznek.

Egy-egy színt vagy érzést különböző formák is kifejezhetnek - szólt Véglesi Gergely a Színek kertje színek nélkül című tervéről. Az építészhallgató emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 40 ezer vak ember él, így létjogosultsága lenne egy számukra a valóságban is megépülő "kertnek".

Németh Attila egy hazai és külföldi közönségnek egyaránt szóló tradicionális lovasíjász tábor terveivel pályázott. Kiemelte: a jelenleg 14 országban űzött lovasíjászat egyszerre sport és hagyományőrzés, ezért a testedzés mellett arra is alkalmas, hogy a magyar nemzet múltját a jelennel összekösse.

Balogh Réka a tavaly először megrendezett és 1300 énekest megmozgató Pécs Cantat kórusfesztivál külföldre vitelének ötletéről beszélt, míg Németh Bálint a Youtube fájlmegosztón eddig másfélmilliós nézettséget produkáló Budapest Get Engaged imázsfilmet mutatta be.

A projektek megvalósításának kidolgozását pénteken kezdik meg.

MTI / Prae.hu, propeller.hu, irodalmijelen.hu, kulturpart.hu, hirstart.hu, inforadio.hu